Hundkurser

KURSER & PRIVATRÄNING

FÖR HUND

Nosework- en fantastisk hundsport!

Nose Work grundades i Usa, Kalifornien år 2006 av tre proffesionella hundtränare, Amy Herot, Jill-Marie O´Brien och Ron Gaunt. Efter att ha arbetat med specialsökhundar, så som narkotika och bombhundar, och sett hur nöjda och tillfreds de hundarna var efter sina sök växte en idé fram om en liknande aktivitet för sällskapshundar. En hundsport som skulle vara rolig, lättsam och inte ha allt för många förhållningsregler.

Lösningen blev att istället för narkotikaklassade ämnen lära hundarna att söka efter eteriska oljor i form björkolja, anis och kryddnejlika.


2012 började vi träna Nosework i Sverige, 2014 bildades Svenska Noseworkklubben- SNWK och det blev då enl SKK en godkänd hundsport.

I Sverige  använder vi dofter från vattenbaserat hydrolat eukalyptus, lagerblad och lavendel. Man lär hunden att söka efter doft i olika miljöer, i behållare, inomhus, utomhus och fordon.


Det går även att tävla i Nosework. Det finns då tre klasser där och 4 olika moment- behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonsök. I klass 1 söker hundarna efter doften eukalyptus, i klass 2 lagerblad och i klass 3 lavendel.

För att få tävla måste ett doftprov göras i varje klass. Det går till så att 12 st calzonepizzakartonger placeras ut med doft i en av kartongerna, provet går ut på att säkerställa att hunden kan doften och att föraren kan läsa sin hund.


I nosework får hundarna jobba självständigt o det ger dem ett ökat självförtroende att ha en uppgift att lyckas med. Genom att ta vara på hundens naturliga instinkt att nosa ger det oss i resultat en trött och nöjd hund.

Nosework är en sport för alla hundar oavset ras och ålder!

Om ni är nyfikna på Nosework och vill prova på så titta gärna under aktuella kurser.

Vi erbjuder även privatkurser och tematräffar i Nosework.nosework
NOSEWORK URVALSBANA
NOSEWORK BEHÅLLARSÖK
NOSEWORK SMELLER
NOSEWORK FORDONSÖK
NOSEWORK DOFTPROV
NOSEWORK UTOMHUS SÖK